Хургада (од арапског Ал Гхардака) је град у југоисточном Египту, смештен на обали Црвеног мора. Хургада је једно од највећих туристичких средишта Црвеног мора у Египту (заједно са Шарм ел Шеиком). Хургада се налази на 450 км југозападно од Каира. Град је изграђен на обали Црвеног мора - зграде Хургаде протежу се на 40 км уз обалу. У Хургади живи око 180 хиљада становника, а свакодневно је посети неколико хиљада туриста. Пјешчане плаже у Хургади и сунчано вријеме током цијеле године привлаче око 5-6 милиона туриста годишње. Хургада углавном развија туризам, услуге, трговину и грађевинарство. Хургада је толико популарна код туриста због чистих и топлих вода Црвеног мора, са својим разноликим животом и феноменалним коралним гребенима. Због могућности да из прве руке виде подводни свет Црвеног мора, хиљаде туриста долази у Хургаду. Хургада је такође одлична полазна точка за излете у друге делове Египта, попут Каира, Луксор или Асуан. Хургада је основана почетком двадесетог века, првобитно је била обично рибарско село. Крајем седамдесетих година, захваљујући страним инвеститорима, Хургада је почела брзо да се развија и добија економски значај. Хургада се може грубо поделити на неколико делова који се налазе на површини од око 40 км, од којих су најважнији: hurghada

Хургада Дахар (Ел-Дахар, који се такође назива и град Хургада, између хотела Сеа Стар и Хилтон Плаза) је најстарији "арапски" део Хургаде, где се налази највеће тржиште, такозвани стари базар (Хургхада Олд Базар), као и пасошка канцеларија , пошта и аутобуска станица. У овом северном делу Хургаде мало је хотела и старе зграде преовлађују. Вриједно је посјетити овај дио Хургаде у вечерњим сатима и прошетати се његовим улицама, као и шопингирати на старој пијаци.

Хургада Саккала - нови центар Хургаде (између хотела у Арабији и Роми), сматра се центром града. Овде има много хотела, ресторана, пабова, клубова, дискотека и продавница. Ово је најбоље место за куповину у Хургади. Овде има неколико супермаркета, попут Абу Сахаре или метроа, где су цене фиксне.

Хургхада Виллага Роад најновији је, јужни део Хургаде (јужно од хотела Мариотт до хотела Цорал Беацх). Овде се појављују нови хотели, продавнице и ресторани. Ово се подручје врло брзо развија и постаје практично друго, најелитније средиште Хургаде.

Хургада

Дайвинг Хургада

Хургада

 

дайвинг Хургада
Хургада дайвинг центр
Хургада дайвинг
дайвинг Хургада
Хургада
Хургада дайвинг
дайвинг-центр Хургада
дайвинг дайвинг ХургадаХургададайвинг Хургада египет дайвинг Хургада египет дайвинг Хургада египет Хургада египет дайвинг Хургада

Аеродром у Хургади

Већина туриста долази у Хургаду авионом. Аеродром у Хургади налази се на 7 км од центра града. Аеродром у Хургади месечно опслужује преко 500 хиљада путника. Након слетања на аеродром у Хургади, туристи одлазе у дворану за долазак, где могу мењати новац у мењачницама (1 амерички долар = 7,5 ЛЕ египатских фунти, 1 евро = 8,5 ЛЕ египатских фунти) и купити египатске визе (25 америчких долара). Ако дођете на ваучер туристичке агенције, испред аеродрома вас чека аутобус, који туристе одводи у хотеле у Хургади. Многи туристи након доласка на аеродром купују алкохол у продавници Дути фрее. Алкохол се такође може купити у трговини без царина у центру Хургаде у року од 48 сати од доласка у Хургаду.

 

Хургада гостиницы и транспорт

Већина хотела у Хургади налази се уз обалу Црвеног мора у области од око 40 км. Највећи број хотела налази се у области Саккала у центру Хургаде и на Виллаге Роаду у јужном делу Хургаде. Веза између хотела и центра Хургаде обезбеђена је белим минибусима који саобраћају на сваких неколико минута. Цена карте је 1 ЛЕ, за дуже раздаљине - 2ЛЕ. Главно чвориште у Хургади налази се на северу на тргу Саккали, у близини рибљег ресторана Ел Јоцкер и мењачнице Тхомас Цоок. Наранџасти таксији се могу наћи у целом граду - они су јефтин и практичан облик превоза. Након уласка у такси, возач мора упалити бројило. Такси такси износи ЛЕ 3 по слијетању плус око ЛЕ 1 по км. Путовање између округа Саккала и Ел Дахар у Хургади требало би да кошта око 20 ЛЕ.

 

Време у Хургхада

У дијелу Египта, у којем се налази Хургада, доминира тропска сува клима, влага зрака је ниска, а кише готово и нема. Због тога је време у Хургади сунчано током целе године. Најхладнији месеци у Хургади су јануар, фебруар и март, када је температура ваздуха током дана око + 20 ° Ц, увече + 12 ° Ц, а ујутро чак пада на 5-7 ° Ц. Температура воде у зимским месецима на Црвеном мору је константна и креће се око + 20 ° Ц. Поред тога, током зимских месеци често је јак ветар који подиже таласе на мору и са собом носи пуно пустињске прашине. Најтоплији месеци у Хургади су јули и август - температура ваздуха је око 35 ° Ц (температура воде + 28 ° Ц). У стварности, температура у Хургади осећа се нешто другачије, пошто је овде влага ваздуха много нижа него у Русији, а уз то дува јак ветар са стране Црвеног мора, који ублажава високе температуре.

Роњење у Хургади

Хургада се налази у центру Египта на раскрсници главних комуникацијских праваца. Захваљујући томе, многе туристичке агенције организују излете у Каиро, Асуан, Луксор или Александрију. Излети у близини Хургаде; пустињски сафари, јахање дева, џип сафари, крстарење бродом са стакленим дном, крстарење подморницом, сви ови излети које можете купити од становника или локалних туристичких агенција. Позивамо вас да зароните у нашем ронилачком центру (Дивинг Хургхада). Позивамо вас да учествујете у ИНТРО једнодневном програму роњења за почетнике или се пријавите за ПАДИ ронилачки курс роњења (Хургада), који траје 4 дана. Гарантујемо професионалну организацију роњења, течајеве роњења воде искусни инструктори у ПАДИ систему обуке за роњење. Чекамо те у Хургади!